Černý čaj vzniká oxidací čajových lístků při teplotě okolo třiceti stupňů a vysoké vlhkosti. Tím se dosahuje jeho tmavě hnědé až černé barvy. Ačkoliv obsahuje kofein, snižuje krevní tlak a hrníček černého čaje ke snídani dobře nastartuje metabolismus. Pomáhá při nachlazení a horečce.
Zelený čaj si zachovává svěží zeleň svým rychlým zpracováním. Buď napařováním či sušením na pánvích. Má mnoho pozitivních účinků na naše zdraví. Snižuje cholesterol v krvi a dobře spaluje tuky. Bojuje proti rakovině a zpomaluje proces stárnutí.
Ovocný čaj je nabízen jak v sypané formě, tak porcované v nálevových sáčcích. Je osvěžující a příznivě působí na zažívání. Na trhu jsou i ovocné čaje bio produkce, určené malým dětem. V letním období jsou ideální náhradou za slazené nápoje, coly a džusy.
Bylinkový čaj je v mnoha případech dobrým pomocníkem při zvládání zdravotních obtíží. Jenom je třeba mít na paměti starou moudrost. Všeho s mírou. Mnohdy stačí dva šálky bylinkového čaje a nemocnému se uleví. Oblíbený je čaj heřmánkový, kopřivový, šípkový, lípový, mátový či fenyklový.
Pečený čaj se dá jednoduše vyrobit i doma. Dělávaly ho už naše babičky. V zimě krásně zahřeje. Jediné, co je při jeho přípravě dodržet, je poměr mezi ovocem a cukrem. A rozhodně se nesmí zapomenout na citron a vhodné koření. Hřebíček, skořici či vanilkový lusk.
Kvetoucí čaj okouzlí svým originálním vzhledem a nezvyklou chutí. Často je nabízen v dárkovém balení se skleněnou konvičkou. Nejčastější exotické příchutě, kterými jsou kvetoucí čaje ochuceny jsou: kaktusový fík, cukrový meloun, limetky. Oblíbená je i příchuť malinová.
Bílý čaj se sklízí v době, kdy jeho lístky lehce zavadají. Keře se zastiňují, aby se v nich omezilo množství chlorofylu. Svého času byl velmi vzácný a přezdíván čaj císařů. Šetrným zpracováním jsou v bílém čaji uchovány antioxidanty, které pomáhají udržovat tělo v dobré kondici. Dokonce se dá jeho používáním předcházet vzniku paradentózy a zubního kamene.